Ders Kayıtları

Ders kaydını nasıl yapabilirim?

Ders kaydınızı bu linkten ulaşabileceğiniz videoyu izleyerek yapabilirsiniz.

Ders kaydı yapmazsam ne olur?

Ders kaydı yapmayanlar yasa gereği ders kaydı olmadığı sürelerde öğrencilik haklarından faydalanamaz, öğrenci belgesi talep edemez, e-devletten de alamaz.

Alacağım ders sayısında sınırlama var mı?

Sayıda sınırlama yoktur, saat olarak sınırlama vardır. Bir dönemde maksimum 40 saat ders alabilirsiniz. Ders kaydı yaparken en alt tarafta eklediğiniz derslerin kaç saate ulaştığını görebilirsiniz.

Üstten ders alabilir miyim?

Üstten ders almak için minimum 3.20 AGNO (Genel Ortalama)'ya sahip olmanız gerekmektedir.

Üstten alabileceğim ders sayısında sınırlama var mı?

Dönem dersleriniz ve varsa alttan aldığınız derslerinizin toplam kaç kredi olduğu ders kaydı sayfasının en altında belirtilmektedir. Örneğin 30 kredi dönem dersiniz varsa maksimum üçte biri oranında yani 10 kredilik üstten ders alabilirsiniz.

Ders Saydırma işlemi nedir, nasıl yapılır?

Ders saydırma işlemi kalmış olduğunuz seçmeli dersi yeni dönemde başka bir seçmeli dersle değiştirmek demektir. Bu işlemi yapmak için önce ders kaydına yeni dersi eklemeniz gerekmektedir, ondan sonra yeni dersin yanında bulunan "Saydır" butonuna tıklayarak açılan sayfada kaldığınız dersin yanında bulunan "Bu Derse Saydır" butonuna tıkladığınızda saydırma işlemi tamamlanmış olacaktır.

Ders kaydımı kesinleştirdikten sonra değişiklik yapabilir miyim, ekleme çıkarma yapabilir miyim.?

Ders kaydınızı kesinleştirdikten sonra eksik veya fazla ders varsa bu ekleme çıkarma işlemlerini danışmanınızla birlikte yapmanız gerekmektedir. Bunun dışında keyfi olarak kesinleştirme işleminden sonra değişiklik yapılamaz.

Danışmanımın kim olduğunu nereden öğrenebilirim?

Öğrenci otomasyonunuzda sol tarafta bulunan genel bilgiler sekmesinin altında bulunan danışman bilgilerine tıklayarak danışmanınızı öğrenebilirsiniz.

Ders kaydımı kesinleştirdim, danışman onayı bekleniyor uyarısı var, ne yapmam gerekiyor?

Kesinleştirme aşamasından sonra sizin yapacağınız herhangi bir işlem bulunmamaktadır. Danışmanınız ders kaydınızı inceleyip kontrolleri tamamladıktan sonra onaylayacaktır.

Ders kaydını kesinleştirmeden bırakırsam seçmeli ders kontenjanlarından faydalanabilir miyim?

Seçmeli dersin kontenjanı dolduktan sonra o dersi seçmemin bir yolu var mı?

Kontenjanlar bölüm başkanlığınca belirlenir. Bu kontenjanlar dahilinde öğrenciler dersleri seçer. Seçmek istediğiniz derslerin kontenjanları dolduğu zaman diğer dersleri seçmek zorundasınız.

Seçebileceğim herhangi bir seçmeli ders yok, hepsinin kontenjanı doldu. Ne yapmalıyım?

Bu durumda bölüm başkanlığınızla iletişime geçmeniz gerekmektedir.

40 saat sınırlamasını aşmanın herhangi bir yolu var mı?

Bu sınırlamayı aşmanın tek yolu aşağıda belirtilen iki şartı aynı anda taşımaktır.

1. Öğrenci bahar dönemi için ders kaydı yaparken 40 saat sınırlamasını aşmak istiyorsa tüm sınıflardaki güz dönemine ait tüm dersleri geçmiş olması gerekmektedir. Güz dönemi ders kaydı için de aynı şekilde bahar dönemlerindeki tüm derslerini geçmiş olması gerekmektedir.

2. Öğrencinin 40 saati aştığı zaman kırk saatin üzerinde yalnızca bir dersi kalmış olması gerekmektedir. Örneğin öğrencinin bahar döneminde vermesi gereken 14 dersi varsa ve 12 ders aldığı zaman 40 saat doluyorsa bu şartı taşıyamaz, 40 saatin üzerinde ders alamaz. Fakat 40 saat sınırlaması içerisinde 13 ders alabiliyorsa 14. ders için bu sınırlamayı aşabilir.

Yalnızca stajım kaldı, ders kaydı yapmak zorunda mıyım?

Staj için ders kaydı yapmanıza ve harç ödemenize gerek yok.

Hazırlık Sınıfındayım, ders kaydı yapacak mıyım?

Hazırlık sınıfı öğrencileri ders kaydı yapmayacaklardır.

Kayıt dondurmak istiyorum, ders kaydı yapacak mıyım?

Kayıt dondurmak isteyen öğrencilerin ders kaydı yapmasına ve harç yatırmasına gerek yoktur. Kayıt dondurma işlemleri ders kayıtlarından sonra yapılacağından kayıt donduracağı için ders kaydı yapmayan öğrencilerin kayıt dondurma işleminden vazgeçmeleri halinde ders kaydı yapamayacaklardır, bu konuda dikkatli olunuz.

Harç Ödemeleri

Kimler harç ödeyecektir?

İkinci öğretim öğrencileri ve normal süreyi uzatan birinci öğretim öğrencileri harç öderler.

Normal süreler ne kadardır?

Önlisans bölümleri için 2 yıl, Lisans bölümleri için 4 yıl, Hazırlık sınıfı bulunan Lisans bölümleri için 5 yıl

Harç ödemeden ders kaydı yapabilir miyim?

Ders kaydınızı kesinleştirmeniz için harç ödemenizin yapılmış olması gerekmektedir. Kontenjanı olan seçmeli dersleri ders kaydına eklemiş olmanız kontenjandan faydalanabileceğiniz anlamına gelmez, kontenjana dahil olabilmek için kesinleştirme işleminin yapılması gerekmektedir.

Harç miktarları nasıl belirlenmektedir?

Harç miktarları Cumhurbaşkanlığı Kararıyla belirlenmektedir. Güncel karara ulaşmak için tıklayınız.

Harç miktarlarını nereden öğrenebilirim?

Buraya tıklayarak ikinci öğretim harç miktarlarını öğrenebilirsiniz.

%10'luk dilim nedir, ne işe yarar, kimler bu dilime girebilir?

%10'luk dilim, sınıfında başarı sıralamasında en başarılı %10'luk kesimi ifade eder, sınıf mevcudunun yüzde onu bu dilime girebilir. %10 'luk dilime girebilmek için bulunduğunuz döneme kadar güz ve bahar dönemlerindeki tüm derslerden başarılı olmuş olmanız ve alttan ders almıyor olmanız gerekmektedir. %10'luk dilim sadece İkinci Öğretim öğrencileri için hesaplanır ve dilime girenler harçlarını düşük miktarlarda öderler.

Harç ödemelerini hangi bankaya yapacağız?

Harç ödemeleri sadece Halkbank üzerinden yapılabilir.

Harç ödemelerini hangi yollarla yapabilirim?

Halkbank Gişelerinden, ATM üzerinden ve Halkbank İnternet Bankacılığı üzerinden harç ödemeleri yapılabilir. Halkbank Mobil Uygulaması üzerinden ödeme yapılamamaktadır. Halkbank İnternet Bankacılığı'ndan nasıl ödeme yapılacağını görmek için tıklayınız.

2021-2022 HARÇ
2021-2022 Katkı Payı ve Harç Miktarları